A Lámpás-program egy új lehetőséget nyitott meg a székelyföldi mezőgazdaság modernizációja számára, amelynek neve Modern Szövetkezeti Gondolkodás Székelyföldön. A Modern Szövetkezeti Gondolkodás egy elméleti megalapozású gyakorlati eredményt biztosító program. A programnak az a lényege, hogy a székely emberek szövetségbe tömörülnek, a modernizációt pedig ugyancsak a székely emberek tulajdonában levő közbirtokosságok pénzéből finanszírozzák meg.

Ennek a megoldásnak több előnye is van:
-    a szövetségbe tömörülés által a gazdálkodás eleget tesz a méretgazdasági kihívásoknak
-    a közös érdekek mentén az individuumok helyett erős székely közösségek alakulnak ki
-    a szövetkezeti tagok a munkájuk után nem csak a munkabért, hanem a tulajdonosnak járó nyereséget is megkapják
-    a székely emberek nincsenek kiszolgáltatva egy befektető döntéseinek, hiszen tulajdonosként ők döntenek a saját sorsukról
-    a közbirtokosságok 10 millió eurós nagyságrendű EU-s földalapú támogatásai nem bankszámlákon fekszenek szinte nulla kamatláb mellett, hanem hathatósan szolgálni tudják a székely közösséget

A Lámpás-program keretén belül már két ilyen projekt valósult meg: a székelykeresztúri-, illetve a csíkszépvizi tejgyárak. Mindkét tejgyár szövetkezeti formában alakult, mindkettőnek a tehenes gazdák a tulajdonosai, a modernizálásuk a közbirtokosságok pénzén indult el, amelyhez később EU-s pályázatok is kapcsolódtak. Mindkét tejgyár esetében a szakmai hátteret a Lámpás-programot működtető Lámpás csapat biztosította. A Lámpás csapat implikációja annyira mély volt, hogy több mint egy évre elvállalta a fenti gyárak interim (átmeneti) menedzsmentjét is.

A program sikerét jól jelzi, hogy azóta több helységből (Hargita és Kovászna megye), különböző területekről (húsfeldolgozó, zöldségtermelés) érkeztek megkeresések a Modern Szövetkezeti Gondolkodás átadására, megvalósítására. A Lámpás csapat a két tejgyárnál már alkalmazott módszertant egy elengedhetetlen szellemi terméknek ítéli meg a székelyföldi mezőgazdaság modernizálásához.

A program legújabb fejleménye, hogy a Lámpás csapat kezdeményezésével és szakai támogatásával, négy székelyföldi tejfeldolgozó, valamint több helyi közigazgatási egység közreműködésével elindult egy ernyőszervezet kiépítése, amely egy érdekvédelmi szervezetbe tömörítené a székelyföldi tejfeldolgozó szövetkezeteket. A Szövetkezetek Szövetsége projekt egy újabb fontos lépés a székelyföldi mezőgazdaság modernizálása irányába.

TÁMOGATÓK, EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK
Nemzetstratégiai Kutatóintézet
Udvarhelyszéki Kis-és Középvállalkozások Szövetsége
Székelyföldi Regionális Tudományi Társaság
2018 - REGA Régiókutató Egyesület