Egy újabb Magyar Termék Nagydíj Székelyudvarhelyre!

A budapesti Országház felsőházi termében került sor a 19. Magyar Termék Nagydíj díjátadó ünnepségére, ahol egy székelyudvarhelyi szellemi termék, a Lámpás-program is kiérdemelte a rangos tanúsító védjegy használati jogát.

A Lámpás-programot három éve indította útjára egy öttagú lelkes csapat. A program ötletgazdája és vezetője Ambrus Tibor főiskolai tanár, aki már több éve dolgozik Székelyudvarhelyen. A csapat többi tagja: a Lámpás programot jelenleg működtető REGA Egyesület elnöke, dr. Geréb László, a program szövetkezeti projektjét koordináló Tankó László, a MÜTF Oktatási Központ igazgatója, dr. Ilyés Ferenc, valamint Demeter Sándor Lóránd derzsi unitárius lelkész.

A Lámpás-program a Magyar Termék Nagydíjat a székelyföldi mezőgazdaság modernizálásáról szóló koncepciójáért kapta. Ezen koncepció szerint Székelyföld mezőgazdaságának modernizációját nem szabad multinacionális vállalatokra bízni, amelyek nem a székely gazdák érdekeit tartják szem előtt, ráadásul az idehozott tőke többszörösét viszik haza. Ehelyett a székely közösségnek magának kell kézbe vennie a sorsát és elindítani a mezőgazdaság modernizációját. Az ehhez szükséges tőke pedig megtalálható a székely közösségnél, méghozzá a közbirtokosságoknál. A közbirtokosságok tőkéjéből létrehozott szövetkezetek a székely közösségek tulajdonában maradnak és azoknak az érdekeit szolgálják.

A Lámpás-program ezenfelül egy lépéssel tovább is megy. Nem elégséges, ha a székelyföldi településéken szövetkezetek jönnek létre, ezeket össze is kell fogni. A Székelyföldi Szövetkezetek Ernyőszervezetének az a feladata, hogy az egyes kis szövetkezeteket egy egységes érdekszervezetbe tömörítse, ezáltal a szövetkezetek eleget tudnak tenni a méretgazdálkodási elvárásoknak, egységesen tudnak fellépni mind a beszerzési, mind az értékesítési piacon, ugyanakkor az ernyőszervezet egy minőségbiztosítást is jelent a társult szövetkezetek számára. Mára már négy szövetkezet fejezte ki társulási szándékát egy ilyen ernyőszervezetbe: a székelykeresztúri, a csíkszépvízi, a kézdivásárhelyi, valamint a sepsiszentgyörgyi tejszövetkezet.

A Lámpás-csapat az eddig végzett munka elismeréseként értékeli a kapott Magyar Termék Nagydíjat. Ugyanakkor úgy érzik, hogy ez egy üzenet is a gazdák felé is: ha túl akarjuk élni a globális gazdaság kihívásait, akkor egymásra vagyunk ítélve. Csak az együttműködés képes előrevinni Székelyföldet.

TÁMOGATÓK, EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK
Nemzetstratégiai Kutatóintézet
Udvarhelyszéki Kis-és Középvállalkozások Szövetsége
Székelyföldi Regionális Tudományi Társaság
2018 - REGA Régiókutató Egyesület